Kako do novca za studije

mar 01, 2014

Školarina na fakultetu, privatan stan, ishrana, prevoz, neophodna literatura, sve ono što čini život studenta u velegradu često iziskuje dodatne izvore prihoda, jer roditelji često nisu u prilici da finansiraju sve studentske potrebe, naročito ako na kućnom budžetu imaju više od jednog svršenog srednjoškolca.

Studentski krediti omogućavaju plaćanje školarine, a za svakodnevne potrebe studenti mogu da se snadju nalaženjem sezonskog posla ili pomoću stipendija. Krediti banaka za finansiranje školarina se kreću od 50.000 do 1.000.000 dinara sa rokom otplate od 12 do 84 meseci. Uslovi se veoma razlikuju od banke do banke, pa je savet da se obidje što više banaka kako bi se našao najpovoljniji kredit.

Pojedine banke nude i grejs period otplate kredita, a treba se raspitati u bankama da li pokrivaju i druge troškove osim školarine. Kredit za studiranje mogu da uzmu roditelji ili sami studenti ako su zaposleni. Budžetski studenti mogu da konkurišu i za dobijanje studentskog kredita od države, a kriterijumi za utvrdjivanje redosleda kandidata na rang-listi jesu ostvaren uspeh u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomski status porodice.

Nije lako uvek uklopiti honorarni posao sa obavezama na fakultetu, pa se studenti često odlučuju za sezonske poslove kada imaju manje obaveza. Najbolja adresa za to su studentske zadruge. Ovi sezonski, povremeni poslovi uglavnom budu plaćeni na sat, a prosečna mesečna zarada sa punim radnim vremenom bila je do 30.000 dinara. Spektar poslova koje studenti mogu raditi jesu od vozača, programera, operatora, prodavača, promotera, foto-modela, hostesa, portira, šankera, pomoćnog osoblja u kuhinji, fizičkih poslova…

Za učlanjenje u studentsku zadrugu potrebni su lična karta, indeks i otvoren račun ili štedna knjižica u nekoj od banaka, kao i godišnja članarina koja je oko 300 dinara. Oni koji to žele i ispunjavaju uslove mogu da konkurišu i za studentske stipendije, kako državne za budžetske studente, tako i stipendije stranih država, firmi ili fakulteta koje omogućavaju školovanje u zemlji.

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.