Kako ćeš provesti ovo leto?

sep 02, 2014

Prvi septembar, onaj pomalo tabu datum od kojeg svi đaci strepe i nikako ga ne priželjkuju, stigao je brže nego što smo svi želeli. Za buduće brucoše ovaj datum označava drugi upisni rok koji je danas počeo, poslednja trka pred upis na fakultet. Za one koji su upisali fakultet u prvom upisnom roku, prvi septembar označava vreme kada bi trebalo da počne priprema za jedan novi studentski život i predavanja.

Tokom leta imali ste prilike da saberete utiske nakon upisne trke na fakultet, da se možda upoznate bolje sa budućim fakultetom i studijskim programom, a možda ste već upoznali i neke buduće kolege. Drugi su, pak, želeli da ovo leto pred studije iskoriste na malo drugačiji način, da se dodatno aktiviraju, putuju, usavršavaju, rade ili volontiraju. Stoga samo vas početkom raspusta pitali “Kako ćete provesti ovo leto?”

U anketi sprovedenoj na portalu Prijemni ispiti učestvovalo je ukupno 1.233 ispitanika, koji su odgovorili na naša pitanja i podelili s nama koliko su bili aktivni tokom protekla dva meseca.

Ne možemo reći da nas je iznenadio podatak da je većina ispitanika leto provela “uživajući pre nego što počnu predavanja”, čak 54% brucoša (662 glasova) otišlo je na zasluženi odmor tokom leta nakon napornih priprema i prijemnih ispita.

anketa pi leto

Pa ipak, veliki broj je i onih brucoša koji su odlučili da poslednje leto pred početak fakulteta provedu u pripremama za budući studentski život, čak 21% vas (260 glasova). To je razumljivo budući da ozbiljne pripreme za fakultet podrazumevaju i vreme i trud, naročito kada je reč o pronalasku smeštaja i odlasku u neki od univerzitetskih gradova, pripremi dokumenata za studentske kredite i stipendije…

Oni koji su raspust proveli radno čine 18% ispitanika (224 glasova). Omladinski poslovi su odličan način da zaradite neki “džeparac” za studentske dane koji slede, ali i da na vreme krenete da gradite radnu biografiju i stičete radne navike.

Još jedan od korisnih načina da iskoristite letnji raspust pre studija bio je da upišete neki kurs i usavršite svoje znanje iz poznavanja računara, stranog jezika, oblasti koju ćete studirati, umetnosti… Za usavršavanje se opredelilo 4% ispitanika (54 glasa). Isto tako mogli ste se prijaviti i za neki od brojnih volonterskih kampova koji su se održavali u zemlji. Za volonterske kampove opredelilo se 3% ispitanika (33 glasa).

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.