Imperijal koledž čeka na Mariju

sep 23, 2014

Prestižni Imperijal koledž u Londonu, zvanično drugi najbolji fakultet na svetu, zbog Beograđanke Marije Radulović (19) napravio je presedan i sačuvao joj mesto na studijama za narednu godinu. Naime, ona je ove godine primljena kao vrsni kandidat, ali nije uspela da prikupi 25.500 funti za školarinu.

Pokušavali su čak i da mi nađu sponzora, ali krajem avgusta obavestili su me da bi im bilo žao da me izgube i dali su mi mogućnost da odložim upis – kaže za “24 sata” Marija.

Ona je i jedna od samo troje kandidata koja je dobila rektorsku stipendiju od 3.000 funti, koja će joj, takođe dobrom voljom koledža, biti preneta u narednu školsku godinu.
Marija je bila primljena na čak četiri britanska univerziteta (od pet na koje je aplicirala). Odbio ju je samo Kembridž, a odabrala je Imperijal koledž koji je nedavno proglašen drugim fakultetom na listi najboljih na svetu.
- Studije obuhvataju elektroinženjering i kompjuterske nauke. Životni san mi je da se bavim kvantnim računarima i zato sam htela da studiram u inostranstvu – kaže Marija.
Našim kompanijama i institucijama Marija se bezuspešno obraćala za pomoć od početka godine. Ako i dobije odgovor, to je samo podrška na rečima, uz saopštenje “da nemaju mogućnost da stipendiraju školovanje”.
- Odbila me je i jedna od naših najuticajnihih firmi koja ubira velike prihode i sponzoriše razne emisije, koncerte i utakmice. Čovek je rekao: “Znate kako, postoje mnoga talentovana deca koja glume, plešu i pevaju, treba i njih sponzorisati”.
Tada mi je bilo jasno kako su prioriteti postavljeni – kaže Marija.
Ipak, ona ne gubi vreme i priprema se za studije u Srbiji – na dva fakulteta. Na ETF je primljena bez prijemnog, na osnovu uspeha sa takmičenja, a na Računarskom je dobila stipendiju. Želi da iskoristi obe prilike, ali od Imperijal koledža neće odustati.
Uz dosta učenja, Marija u slobodno vreme, kako kaže, dosta piše, fotografiše i crta, a jedino za čime žali jeste što je prestala da svira gitaru.
Foto: O. Bunić
Izvor: 24 Sata

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.