Fakulteti određuju broj ispitnih rokova

avg 20, 2015

Visokoškolske ustanove ubuduće će samostalno odlučivati o broju ispitnih rokova, utvrđeno je izmenama Zakona o visokom obrazovanju koje je usvojila Skupština Srbije.

Izmenama tog zakona, za koje je glasalo 139 poslanika, dok je dvoje bilo protiv, precizirano je da se broj ispitnih rokova i termini njihovog održavanja utvrđuju statutom visokoškolske ustanove. Vlada Srbije je prošlog oktobra posle razgovora sa studentima donela zaključak da broj ispitnih rokova neće biti definisan zakonom, nego će o tome odlučivati same ustanove.

Izmenama zakona o visokom obrazovanju utvrđuje se granica za završnu godinu kada studenti mogu da računaju na apsolventski staž. Predviđeno je da studenti upisani u prvu godinu osnovnih studija školske 2006/2007. pa sve do školske 2012/2013. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojima se uslovi za odlazak u penziju zaposlenih u prosveti usklađuju sa Zakonom o radu. Izmenama tog zakona, za koje je glasalo 142 poslanika, dok je troje bilo protiv, predviđeno je da prosvetni radnici imaju mogućnost da odluče da li će otići u penziju kada ispune jedan od dva uslova, odnosno 65 godina starosti ili 40 godina staža, ili kada ispune oba uslova, što je predviđeno i Zakonom o radu.

Izvor: 021.rs

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.