Eksperimenti uživo najlepši deo nauke

apr 21, 2016

Na koju foru elektricitet nakostreši kosu, kako je moguće videti zvuk, zbog čega se tečna masa pretvara u neprobojnu kad se u nju snažno udari? Pitaju gimnazijalci, objašnjavaju studenti fizike, dok hol Prve beogradske gimnazije bruji od žamora. U predvorju učionica vrvelo je od đaka i nauke. Radoznali srednjoškolci opkolili su studente, glavne majstore „Festivala fizike” koji je u ovoj kući znanja upriličen drugi put.

– Promocija nauke je pokretač ovakvih manifestacija. Fizički fakultet slične festivale organizuje često i to širom Srbije. Nedavno smo fiziku uživo predstavili u Užicu i Čačku. Gimnazijalcima Prve beogradske prikazali smo petnaestak eksperimenata iz spektra ogleda koje inače izvodimo na naučnim smotrama – pojasnili su studenti fizike, raspoloženi da objasne zakone nauke, ali ne i da im se imena nađu u novinama.

Objašnjavali su zašto čigra kada se zavrti neće da padne nego se rotira, kako se zvuk može ukrotiti u vidljivu sliku – plamen koji poskakuje u ritmu melodije. Uverili su radoznalce da temperatura ključanja zavisi od spoljašnjeg atmosferskog pritiska, da voda ključa na sto stepeni pri normalnom pritisku, ali da će, recimo, na Mont Everestu da vri i na osamdeset stepeni.

– Ovo je fluid čiji se koeficijent viskoznosti menja zavisno od jačine sile kojom se na njega deluje, rekli bismo jezikom nauke. Narodski, to je najobičniji gustin, kukuruzni skrob, rastvoren u vodi. U taj rastvor možemo da zaronimo prst, ali isključivo ako to činimo polako. Pljesnemo li naglo šakom o ovu mešavinu, biće kao da smo lupili o kamen. Što je veći pritisak, to je masa neprobojnija. Od ovog fluida pravljeni su prvi panciri – dočaravali su fizičari.

Netremice su ih slušali srednjoškolci. Najveća je gužva, čini se, bila ispred „frizera” dana. U redu se čekalo na „češljanje” elektricitetom.

– Stavimo ruke na generator, uključimo ga i postajemo provodnik elektrostatičkog elektriciteta. To potvrđuje naša kosa razbarušena na sve strane. Elektroni se „popnu” na dlake naše kose i razdvoje se. Tako nastaje „elektrostatična frizura”. A ako slučajno dotaknemo uključen generator, pucketaće minijaturne „munje” jer tada postajemo potencijalna barijera elektricitetu – pojašnjavali su studenti Fizičkog fakulteta.

Eksperimenti uživo za njih su najlepši deo nauke. Godilo im je i to što se maturanti Prve gimnazije nisu raspitivali samo o ogledima nego i ih je zanimalo i šta je potrebno da bi upisali Fizički fakultet i kakvi su uslovi studiranja.

– Interesovanje srednjoškolaca je veliko, ipak tek polovina od ukupno 960 naših učenika uspe pažljivo da pogleda sve eksperimente jer se festival organizuje u vreme nastave. Dragocen je svaki vid približavanja nauke deci, na ovakvim smotrama đaci shvataju da zakoni fizike ne važe samo u knjigama nego u svakodnevnom životu – kazao je Aleksandar Andrejić, direktor Prve beogradske gimnazije, hvaleći posvećenost i umešnost studenata Fizičkog fakulteta u misiji popularizacije nauke.

Foto: D. Žarković

Izvor: politika

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.