Ekonomski fakultet menja imidž

mar 31, 2016

Ekonomski fakultet u Beogradu u četvrtak obeležava 79 godina od osnivanja. Jedna od „zvezda” proslave biće diplomac EF Lazar Džamić, jedan od direktora „Gugla” zadužen za razvoj brenda u ovoj kompaniji, koji će govoriti u predavanju studentima i profesorima fakulteta. U toku „nedelje EF” biće dodeljene „zlatne diplome” generaciji koja je diplomirala pre 50 godina, u planu je potpisivanje sporazuma o saradnji sa domaćim i inostranim kompanijama i univerzitetima, niz predavanja profesora iz inostranstva i bivših diplomaca koji su danas na rukovodećim položajima u Srbiji i inostranstvu…

U narednom periodu, predviđen je niz aktivnosti u Srbiji kako bi se ovaj fakultet približio srednjoškolcima.

– Želimo da razbijemo predrasude o nama kao staromodnom fakultetu na kome studenti ne stiču praktična iskustva – kaže dekan prof. dr Branislav Boričić, naglašavajući da je prošle godine formirana EKOF grupa, program za najbolje studente, koji im pruža priliku da nauče i što nije sadržano u nastavnom planu i programu. Pre nekoliko meseci je otvoren Centar za saradnju s privredom ii je obezbeđeno 120 ugovora sa kompanijama i institucijama, zahvaljujući kojima će 500 studenata imati praksu.

Prema rečima prodekana za saradnju s privredom dr Dragana Lončara, EKOF karavan obilazi gradove i opštine Srbije, takođe potpisuje ugovore sa kompanijama i lokalnim samoupravama, a ideja je da studenti u svojim gradovima rođenja obave praksu, što im pruža šansu da u perspektivi dobiju i zaposlenje.

– U javnosti se često čuje kako je na birou najviše nezaposlenih ekonomista, a da se ne znaju pravi podaci niti pravi razlika privatnih i državnih fakulteta, ni samih ekonomskih fakulteta. Podaci naše studentske službe pokazuju da se šest meseci po diplomiranju zaposli 66 odsto naših studenata, a još 20 odsto u narednih šest meseci – kaže dr Lončar.

Prodekan za finansije i inostranu saradnju dr Saša Ranđelović navodi da Ekonomski fakultet ima ugovore sa 11 svetski priznatih univerziteta o razmeni studenata, osam sporazuma za razmenu nastavnika i 17 naučno-istraživačkih projekata.

– Naših studenata ima na razmeni od SAD i Južne Koreje do Nemačke i Slovenije, a kod nas trenutno studira 30 njih iz Afrike – kaže Ranđelović i dodaje da je su za 20 kurseva na srpski prevedeni najbolji svetski udžbenici i oni su dostupni studentima Ekonomskog fakulteta.

Izvor: politika

 


Prijava za Newsletter - dobijajte bitne informacije o prijemnim ispitima na svoj i-mejl.